Став државног врха Р.Србије, СПЦ и САНУ, од 20.10.2015. којим је захтев Косова за пријем у УНЕСКО и земаља које тај захтев подржавају одбачен, као и то  да Србија неће признати независност Косова, да ће наставити пут ка чланству у ЕУ, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама је још једна политичка фарса, пред  данашње
заседање Извршног савета УНЕСКА.
         Констатација да се све институције и државни органи Р.Србије, оштро супротстављају пријему Косова у УНЕСКО, је у најмању руку горка иронија, имајући у виду да је та иста Влада потписала Бриселски споразум којим се обавезала да неће спречавати чланство „Косова“ у међународним организацијама, а државни органи учествују  у имплементацији споразума.
         Посланици и руководство Скупштине АП КиМ, свесни су ситуације у којој се налази држава Србија и под којим је притисцима и уценама. Сагласни су да све проблеме треба решавати на миран начин и да је неопходно успоставити боље односе са Албанцима, али не по сваку цену и не на уштрб националних, државних и интереса српског народа који живи на КиМ. Подршка стварању ЗСО као инструмента заштите колективних политичких, економских, културних и других права српског народа на КиМ, је уствари имплицитно признање независности  и подршка ставу председника САНУ господина Владимира Костића, да Косово ни де факто ни де јуре није у рукама Србије и да Косово и Метохију треба напустити на достојанствен начин.
         Лицемеран је став, да Влада Р.Србије и њене делегације имају пуну слободу да, у оквиру Устава Р.Србије, наставе дијалог између Београда и Приштине, имајући у виду да је Уставни суд донео Одлуке да постигнути споразуми о катастру, матичним књигама, интегрисаном управљању административним прелазима и слободи кретања нису у сагласности са Уставом, а да је Бриселски споразум политички а не правни акт и да као такав не може да производи правна дејства. Такође су посланици и руководство Скупштине АП КиМ  сагласни, да је неопходно да у друштву влада отворен и континуиран дијалог о кључним националним питањима и да је постојање различитости доказ српске толеранције и српске отворености. Нажалост, када је у питању КиМ, актуелна власт Р.Србије је присвојила сувереност од грађана и успоставила власт независне државе „Косово“ мимо слободно изражене воље грађана на Референдуму 2012. Даља имплементација Бриселског споразума, као политичког акта представља озбиљну претњу територијалном интегритету и суверенитету Р.Србије и њене државности на КиМ.

Косовска Митровица
СКУПШТИНА АП КиМ